Consortium gevormd voor ontwikkeling waterkrachtcentrale in

–PERSBERICHT–

Amsterdam, 23 februari 2010

Arbra, International Hydro, Greenchoice en World Improvement Money maakten [gisteren] bekend dat zij een samenwerking hebben gesloten voor de ontwikkeling van een waterkrachtcentrale in Borgharen (aan de Maas bij Maastricht). De geplande waterkrachtcentrale in Borgharen wordt met een vermogen van 11 MW de grootste waterkrachtcentrale die de afgelopen 25 jaar in Nederland is gebouwd, en een van de drie grootste van Nederland. De investeringssom wordt geschat op zo’n 42 miljoen Euro.

De centrale heeft een geschatte jaarproductie van 46 miljoen kWh, wat overeenkomt met de energieconsumptie van zo’n 13.000 huishoudens. Waterkracht is een van de meest klimaatneutrale en duurzame methoden om elektriciteit op te wekken. Zo bespaart de centrale in Borgharen straks de uitstoot van 38.000 ton CO2 per jaar ten opzichte van de gebruikelijke vormen van elektriciteitsopwekking in Nederland.

Deze jaarlijkse verlaging van de CO2-emissie komt overeen met de jaaruitstoot van maar liefst 20.000 tot 22.000 auto’s. Daarnaast bespaart de waterkrachtcentrale in Borgharen ten opzichte van een kolencentrale jaarlijks 85 ton SO2, 75 ton NOx en 11 ton fijnstof. Daarmee draagt Borgharen direct bij aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen. De waterkrachtcentrale levert verder een positieve bijdrage aan de Nederlandse economie, omdat blijvend de import van conventionele brandstoffen (olie, kolen en gas) verminderd wordt.

Momenteel wordt met Rijkswaterstaat afsluitende gesprekken gevoerd over de verschillende vergunningstrajecten evenals met de Provincie Limburg en de gemeente Maastricht. Ir. Anton van der Boom, directeur van Arbra verklaart: ‘Mijn jarenlange droom om door middel van de ontwikkeling van een waterkrachtcentrale de energiepotentie van de Maas bij Borgharen te benutten wordt steeds meer realiteit. Door de aanvullende ervaring en de organisatorische en financiële slagkracht van mijn nieuwe partners zijn aan onze kant nu alle randvoorwaarden ingevuld om de centrale daadwerkelijk te kunnen realiseren.’

Gideon Overwater, mede-oprichter en managing partner van International Hydro, zei: ’Tot dusver waren we als International Hydro alleen in Duitsland en Frankrijk actief in de bouw, renovatie en exploitatie van waterkrachtcentrales. Er zijn in Nederland eenvoudigweg weinig mogelijkheden om deze uiterst duurzame energiebron te ontwikkelen. Deze kans om als Nederlands bedrijf onze ervaring ook in Nederland in te kunnen zetten maakt dit project voor ons zeer bijzonder.’

Michiel Rexwinkel, directeur van Greenchoice: ’De betrokkenheid van Greenchoice bij de ontwikkeling van deze centrale onderstreept onze strategie waarbij wij ons niet alleen richten op de levering van groene energie aan onze 250.000 Nederlandse klanten, maar ook steeds meer op de productie ervan. Dit doen we door middel van participatie in de ontwikkeling van kleinschalige duurzame en groene energieopwekking in Nederland en andere West-europese landen. We zijn er dan ook trots op dat we wij dit unieke project in
Nederland betrokken zijn.’

Peter Arensman, directeur en oprichter van World Improvement Money stelde: ’Ik heb enorm veel respect voor de jarenlange inzet van Anton van der Boom om zijn droom van een waterkrachtcentrale in Borgharen te verwezenlijken. Deze blijk van doorzettingsvermogen en ondernemerschap dient in deze economisch uitdagende tijd als inspiratie voor iedereen. Als World Improvement Money willen dan ook we met nadruk initiatieven van ondernemers als Anton ondersteunen die een blijvende positieve bijdrage leveren aan mens, milieu en klimaat’.

Technische details waterkrachtcentrale in Borgharen

Piekvermogen: 11 MW
Gemiddelde jaarproductie: 46 GWh
Nominaal verval: 4,5 m
Turbines: horizontale Kaplanturbines
Maximaal debiet: 300 m3/s
Rivier: Maas
Locatie: in het Bosscherveld, naast de stuw van Borgharen

Belang van waterkracht

Op dit moment (2010) wordt 19,4% van de Europese elektriciteitsproductie door werkelijk duurzame energiebronnen verzorgd, zoals waterkracht, windkracht, biomassa en zonneenergie. 63% komt daarbij van waterkrachtcentrales. Dit onderstreept het belang van waterkracht in de Europese strategie om het gebruik van alternatieve energiebronnen in de komende jaren te stimuleren (bron: European Commission, DG TREN, 2009). In Nederland speelt waterkracht tot dusver een beperkte rol. Op dit moment wordt slechts 0,2% van de elektrische energie uit water gewonnen. Uit een verkenning van WINN (het innovatieprogramma voor Wateruitdagingen van Rijkswaterstaat) blijkt dat energie uit water aan 10% van de elektriciteitsvraag in Nederland zou kunnen voldoen.

Bron: International Hydro